Welkom op mijn blog die gewijd is aan het gebruik van ICT- en in bijzonder Web 2.0-tools, in de taalklas. Ik heb deze blog in de eerste plaats gemaakt voor collega’s die net als ik op zoek zijn naar nieuwe manieren om authentieke communicatie de klas binnen te ‘smokkelen’, om zo de studenten te motiveren en te laten genieten van een vreemde taal. Het Web 2.0 is daarvoor een ideaal instrument, denk ik.

Nu, het aantal nieuwe Web 2.0-tools schiet vandaag werkelijk als paddenstoelen uit de grond. Het doel van deze blog is echter niet om er daar zoveel mogelijk van te bespreken. Ik probeer me net te beperken tot diegene die ik nu al gebruik of waarvan ik denk dat ze in de toekomst nog van pas kunnen komen. Ik hoop in elk geval dat u er iets aan heeft en dat het een inspiratiebron kan zijn voor uw eigen lespraktijk. Het spreekt voor zich dat vragen, opmerkingen en suggesties steeds van harte welkom zijn!

Klik hier voor de Spaanse "tegenhanger" van deze blog. Para la versión española de este blog, da clic aquí


donderdag 20 januari 2011

Video-filmpjes delen met anderen

Stel: Je wil een videofilmpje beschikbaar maken voor je studenten. Wanneer je het filmpje hebt gevonden op het internet is het simpel: je bezorgt hen op een of andere manier de link en ze vinden het wel. Maar wat doe je wanneer het filmpje niet op het internet staat: je hebt het zelf gemaakt (een tutorfilmpje zoals dit bijvoorbeeld), of opgenomen van TV, of ... je hebt een filmpje van het net geplukt en bewerkt (bij dit reclamefilmpje het ik het einde weggeknipt bijvoorbeeld. Mijn studenten moesten raden wat er precies gebeurd was.). Om je filmpje dan te delen met anderen moet je het opnieuw uploaden en beschikbaar stellen op het internet.
Een erg eenvoudige manier is daarvoor gebruik te maken van Youtube. Je kan het programma namelijk niet enkel gebruiken om filmpjes te vinden, maar ook om ze zélf te publiceren! Eerst moet je daarvoor een account aanmaken (dat is zo gebeurd). Daarna druk je bovenaan op de knop 'uploaden' en de rest wijst zichzelf uit. Hier zie je hoe het moet.
Op de site Web 2.0 op school staan ook nog een aantal andere manieren om filmpjes te delen, maar die heb ik nog niet uitgeprobeerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten