Welkom op mijn blog die gewijd is aan het gebruik van ICT- en in bijzonder Web 2.0-tools, in de taalklas. Ik heb deze blog in de eerste plaats gemaakt voor collega’s die net als ik op zoek zijn naar nieuwe manieren om authentieke communicatie de klas binnen te ‘smokkelen’, om zo de studenten te motiveren en te laten genieten van een vreemde taal. Het Web 2.0 is daarvoor een ideaal instrument, denk ik.

Nu, het aantal nieuwe Web 2.0-tools schiet vandaag werkelijk als paddenstoelen uit de grond. Het doel van deze blog is echter niet om er daar zoveel mogelijk van te bespreken. Ik probeer me net te beperken tot diegene die ik nu al gebruik of waarvan ik denk dat ze in de toekomst nog van pas kunnen komen. Ik hoop in elk geval dat u er iets aan heeft en dat het een inspiratiebron kan zijn voor uw eigen lespraktijk. Het spreekt voor zich dat vragen, opmerkingen en suggesties steeds van harte welkom zijn!

Klik hier voor de Spaanse "tegenhanger" van deze blog. Para la versión española de este blog, da clic aquí


woensdag 19 januari 2011

Je stem opnemen, rechtstreeks vanuit Windows

Toen bleek dat de geluidsrecorder in het programma Glogster niet goed werkte, zocht ik naar een manier om op een heel eenvoudige manier je stem op te nemen op computer. De oplossing lag daarbij voor de hand: in Windows blijkt namelijk een ingebouwde geluidsrecorder te zitten die in een mum van tijd je stem opneemt en omzet naar een WMA-bestandje (Windows Media Audio) of WAV-bestandje (indien je nog met XP werkt). Dit bestandje kan je vervolgens uploaden, net zoals je dat met een PDF-documentje zou doen (het is dus niet nodig om het te converteren naar een MP3-formaat). Het is echt supereenvoudig, maar uiteraard ook erg 'basic': je kan verder niks aan je opname wijzigen. Er bestaan tal van programma's (zoals het gekende Audacity o.a), waarmee je je opname achteraf nog op allerlei manieren kan bewerken (knippen, luider maken, versnellen, enz), maar dan duurt het toch weer even vooraleer je alles onder de knie hebt. Vind je dat allemaal overbodig, dan kan het dus ook op deze manier:
  • ga naar "Alle programma's" --> "bureau-accessoires"
  • kies "geluidsrecorder" en er verschijnt onmiddellijk een display op het scherm met slechts één knop :), namelijk 'Opname starten'.
  • Druk erop en spreek je boodschap in. In de meeste laptops is tegenwoordig een microfoontje ingebouwd. Voor desktops heb je daarvoor wel een microfoontje of een headset nodig.
  • Wanneer je vervolgens op 'stop' hebt gedrukt, wordt je gevraagd waar de opname moet worden opgeslaan. 
Het is ook wel zo dat je een geluidskaart nodig hebt op je computer, maar voor zover ik weet zit dit tegenwoordig standaard ingebouwd en kan dit enkel bij oudere toestellen een probleem opleveren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten