Welkom op mijn blog die gewijd is aan het gebruik van ICT- en in bijzonder Web 2.0-tools, in de taalklas. Ik heb deze blog in de eerste plaats gemaakt voor collega’s die net als ik op zoek zijn naar nieuwe manieren om authentieke communicatie de klas binnen te ‘smokkelen’, om zo de studenten te motiveren en te laten genieten van een vreemde taal. Het Web 2.0 is daarvoor een ideaal instrument, denk ik.

Nu, het aantal nieuwe Web 2.0-tools schiet vandaag werkelijk als paddenstoelen uit de grond. Het doel van deze blog is echter niet om er daar zoveel mogelijk van te bespreken. Ik probeer me net te beperken tot diegene die ik nu al gebruik of waarvan ik denk dat ze in de toekomst nog van pas kunnen komen. Ik hoop in elk geval dat u er iets aan heeft en dat het een inspiratiebron kan zijn voor uw eigen lespraktijk. Het spreekt voor zich dat vragen, opmerkingen en suggesties steeds van harte welkom zijn!

Klik hier voor de Spaanse "tegenhanger" van deze blog. Para la versión española de este blog, da clic aquí


maandag 17 januari 2011

PPT-presentaties delen met Slideshare

Slideshare is een programma waarmee heel eenvoudig Powerpoint- en Keynote-presentaties online kunnen worden gedeeld. Je kan er géén presentaties mee maken, het is eerder een soort dienst als Youtube die zich richt op het délen van presentaties. Naast het uploaden van Powerpoint- en Keynote-documenten, kunnen ook PDF-, Excel- en Word-documenten worden gedeeld.

Ik heb het gebruikt voor het volgende: ik had een PPT-presentatie gemaakt rond reclames waarin de gebiedende wijs werd gebruikt. Om die op mijn blog te publiceren moest ik echter een omweggetje maken, aangezien je op blogs eigenlijk enkel tekst kan schrijven, foto's publiceren en hyperlinks maken. Ik moest mijn PPT dus ergens op het web plaatsen (op een server dus) en er vervolgens een hyperlink naar plaatsen op mijn blog. Dit heb ik gedaan met deze link naar Slideshare.

Wat ik ook interessant vind is dat je via dit programma PPT-presentaties kan vinden over onderwerpen die je interesseren. Je moet maar 'ns Web 2.0 intikken en je krijgt gegarandeerd een hele reeks bruikbare informatie.

Hier en hier vind je trouwens honderden gratis PPT-templates, gerangschikt per catergorie. Gewoon klikken om te downloaden en meteen te gebruiken! Leuk om 'ns te variëren.

UPDATE: Een interessante alternatieve tool voor SlideShare is SlideBoom. Het bijzondere eraan is dat je effecten en animaties behouden blijven, in tegenstelling tot de meeste andere tools van deze soort. Zeker 'ns uit te proberen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten