Welkom op mijn blog die gewijd is aan het gebruik van ICT- en in bijzonder Web 2.0-tools, in de taalklas. Ik heb deze blog in de eerste plaats gemaakt voor collega’s die net als ik op zoek zijn naar nieuwe manieren om authentieke communicatie de klas binnen te ‘smokkelen’, om zo de studenten te motiveren en te laten genieten van een vreemde taal. Het Web 2.0 is daarvoor een ideaal instrument, denk ik.

Nu, het aantal nieuwe Web 2.0-tools schiet vandaag werkelijk als paddenstoelen uit de grond. Het doel van deze blog is echter niet om er daar zoveel mogelijk van te bespreken. Ik probeer me net te beperken tot diegene die ik nu al gebruik of waarvan ik denk dat ze in de toekomst nog van pas kunnen komen. Ik hoop in elk geval dat u er iets aan heeft en dat het een inspiratiebron kan zijn voor uw eigen lespraktijk. Het spreekt voor zich dat vragen, opmerkingen en suggesties steeds van harte welkom zijn!

Klik hier voor de Spaanse "tegenhanger" van deze blog. Para la versión española de este blog, da clic aquí


zaterdag 15 januari 2011

Prezi... Een nieuwe manier van presenteren.

Prezi is een online toepassing om presentaties te maken. Op Leerwiki.nl staat te lezen dat Prezi steeds populairder wordt op het internet en nu al de Powerpoint-killer wordt genoemd. De manier waarop je in Prezi presentaties maakt is inderdaad totaal anders dan in Powerpoint. In plaats van een opeenvolging van PPT-slides, vertrek je als het ware van één groot vlak waar je (bijna) oneindig kan op in- en uitzoomen.
Prezi is gratis en bijzonder eenvoudig qua gebruik. Ik heb er zelf een presentatie mee gemaakt over het Web 2.0 in de taalklas, en had het programma vrij snel onder de knie (op de site zelf en verder ook op Youtube, vind je tal van tutorfilmpjes). De uitwerking, daarintegen duurt -zeker in het begin- aanzienlijk langer, aangezien deze manier van presenteren toch meer creativiteit vereist. In die zin lijkt het me wel handig indien iemand je enigszins op weg kan helpen.  Gelukkig staan er op de site van Prezi tal van goede voorbeelden die voor inspiratie kunnen zorgen.

Nog enkele tips:
  • Als leerkracht kan je een EDU-licentie gebruiken, waardoor je 500MB ruimte krijgt, ipv 100MB.
  • Specifiek aan het programma is ook dat je met verschillende mensen samen, tegelijkertijd aan een presentatie kan werken.
  • De presentatie staat op een server ("op het web"), waardoor je er overal makkelijk toegang tot hebt, maar dank zij zo'n EDU-licentie kan je de presentatie ook gratis downloaden! Lukt prima.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten