Welkom op mijn blog die gewijd is aan het gebruik van ICT- en in bijzonder Web 2.0-tools, in de taalklas. Ik heb deze blog in de eerste plaats gemaakt voor collega’s die net als ik op zoek zijn naar nieuwe manieren om authentieke communicatie de klas binnen te ‘smokkelen’, om zo de studenten te motiveren en te laten genieten van een vreemde taal. Het Web 2.0 is daarvoor een ideaal instrument, denk ik.

Nu, het aantal nieuwe Web 2.0-tools schiet vandaag werkelijk als paddenstoelen uit de grond. Het doel van deze blog is echter niet om er daar zoveel mogelijk van te bespreken. Ik probeer me net te beperken tot diegene die ik nu al gebruik of waarvan ik denk dat ze in de toekomst nog van pas kunnen komen. Ik hoop in elk geval dat u er iets aan heeft en dat het een inspiratiebron kan zijn voor uw eigen lespraktijk. Het spreekt voor zich dat vragen, opmerkingen en suggesties steeds van harte welkom zijn!

Klik hier voor de Spaanse "tegenhanger" van deze blog. Para la versión española de este blog, da clic aquí


zondag 16 januari 2011

Fora

Een internetforum is een site waar mensen vragen stellen aan deskundigen of aan andere geïnteresseerden. Je hebt heel wat soorten fora: vaak gaan ze over één welbepaald onderwerp en zijn ze meestal schriftelijk, maar dat hoeft niet per sé. Er bestaan ook toepassingen waarbij de communicatie mondeilng gebeurt en je om het even wat kan vragen als het ware. Ze zijn snel te vinden door even te surfen op het internet.
Zelf vind ik dit een uitstekende manier om studenten in contact te laten komen met native-speakers. Je kan hen namelijk vragen om vragen te posten op een of ander forum in een vreemde taal tot ze een bepaald aantal antwoorden hebben ontvangen. Zelf heb ik de test gedaan op het Spaanse forum van Yahoo en op nauwelijks een paar uur tijd had ik 4 antwoorden ontvangen op de vraag wat er zal gebeuren met de stierenarena's in Catalonië, nu de stierengevechten er worden verboden.
Onder 'Mijn Web 2.0-opdrachten' (zie tabbladen bovenaan) vind je een aantal concrete opdrachten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten