Welkom op mijn blog die gewijd is aan het gebruik van ICT- en in bijzonder Web 2.0-tools, in de taalklas. Ik heb deze blog in de eerste plaats gemaakt voor collega’s die net als ik op zoek zijn naar nieuwe manieren om authentieke communicatie de klas binnen te ‘smokkelen’, om zo de studenten te motiveren en te laten genieten van een vreemde taal. Het Web 2.0 is daarvoor een ideaal instrument, denk ik.

Nu, het aantal nieuwe Web 2.0-tools schiet vandaag werkelijk als paddenstoelen uit de grond. Het doel van deze blog is echter niet om er daar zoveel mogelijk van te bespreken. Ik probeer me net te beperken tot diegene die ik nu al gebruik of waarvan ik denk dat ze in de toekomst nog van pas kunnen komen. Ik hoop in elk geval dat u er iets aan heeft en dat het een inspiratiebron kan zijn voor uw eigen lespraktijk. Het spreekt voor zich dat vragen, opmerkingen en suggesties steeds van harte welkom zijn!

Klik hier voor de Spaanse "tegenhanger" van deze blog. Para la versión española de este blog, da clic aquí


dinsdag 31 juli 2012

Verstuur een foto met (schriftelijk) commentaar en leuke visuele effecten

MessageHop is een heel eenvoudig, maar leuk tooltje om een digitaal kaartje te versturen. Het leuke is dat je
  1. niet hoeft in te loggen (je kan meteen starten!)
  2. foto's kunt gebruiken van Flickr (ingebouwde feature) of van je eigen computer en 
  3. de tekst die je bij je foto voegt een leuk visueel effect kan meegeven.

Dus gewoon een foto kiezen, er een tekstje bij typen en bepalen hoe die moet verschijnen (blur, fade, popcorn,...). Je kan vervolgens verder gaan en nog een foto kiezen en een nieuw stukje tekst schrijven. Door op de play-knop bovenaan te klikken, zie je hoe het geheel zal verschijnen. Ten slotte, kies je op welke manier je je "messagehop" wilt delen met anderen (via mail, Twitter, Facebook, enz). Verder geen toeters of bellen. 

Bijzonder gebruiksvriendelijk dus en absoluut bruikbaar om een leuke opdracht te verzinnen. Zo kan je de studenten niet alleen een kaartje of een uitnodiging laten versturen, maar net zo goed een gedicht of een kort reisverslag. Of ze selecteren enkele foto's en noteren er telkens bij wat die bij hen oproepen, welke details ze interessant vinden, enz. Dit kleine testje om de mogelijkheden even te bekijken heb ik gemaakt in minder dan 2 minuten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten