Welkom op mijn blog die gewijd is aan het gebruik van ICT- en in bijzonder Web 2.0-tools, in de taalklas. Ik heb deze blog in de eerste plaats gemaakt voor collega’s die net als ik op zoek zijn naar nieuwe manieren om authentieke communicatie de klas binnen te ‘smokkelen’, om zo de studenten te motiveren en te laten genieten van een vreemde taal. Het Web 2.0 is daarvoor een ideaal instrument, denk ik.

Nu, het aantal nieuwe Web 2.0-tools schiet vandaag werkelijk als paddenstoelen uit de grond. Het doel van deze blog is echter niet om er daar zoveel mogelijk van te bespreken. Ik probeer me net te beperken tot diegene die ik nu al gebruik of waarvan ik denk dat ze in de toekomst nog van pas kunnen komen. Ik hoop in elk geval dat u er iets aan heeft en dat het een inspiratiebron kan zijn voor uw eigen lespraktijk. Het spreekt voor zich dat vragen, opmerkingen en suggesties steeds van harte welkom zijn!

Klik hier voor de Spaanse "tegenhanger" van deze blog. Para la versión española de este blog, da clic aquí


dinsdag 31 juli 2012

Leer een taal met behulp van muziekclips!

LyricsTraining is een tooltje om de luistervaardigheid aan te scherpen door te luisteren naar liedjesteksten (gaande van gemakkelijk, gemiddeld tot moeilijk). Terwijl je kijkt naar de clip verschijnt onderaan de tekst van het liedje met daarin gaten die je moet invullen (de hoeveelheid weggelaten woorden bepaal je zelf; er zijn 3 niveaus). Na elke regel stopt het liedje met spelen tot je de woorden hebt ingevuld (je kan de regel eventueel opnieuw beluisteren met de 'backspace-knop' of de oplossing vragen met de 'tab-knop'). De liedjes in het archief zijn voornamelijk in het Engels, maar het aandeel van de andere talen is toch ook aanzienlijk (280 Franse en 220 Spaanse songs, bijvoorbeeld). Bovendien kan je ook vrij snel zelf een liedje toevoegen (daarvoor moet je echter wel inloggen, iets wat niet nodig is wanneer je enkel de oefening wilt maken). Hoe dat precies in zijn werk gaat zie je in dit tutorialfilmpje. Leuk is ook dat je niet alleen kan selecteren op taal en moeilijkheidsgraad, maar ook op genre!
Ik laat mijn studenten in het eerste jaar communicatietraining Frans in groepjes van 3 een song kiezen die ze eerst elk apart beluisteren en nadien kort bespreken (Waarover gaat de song?, Wat vinden jullie ervan?, Welke 5 nieuwe woorden willen jullie graag onthouden?) en voorstellen aan de anderen.
Onderstaand filmpje is in het Spaans, maar geeft alvast een goed beeld van hoe het programma eruit ziet:Lyricsgaps is een vergelijkbaar programma, met dat verschil dat de song niet stopt wanneer je een woord moet invullen. Ook qua aantal beschikbare songs erg gelijklopend!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten