Welkom op mijn blog die gewijd is aan het gebruik van ICT- en in bijzonder Web 2.0-tools, in de taalklas. Ik heb deze blog in de eerste plaats gemaakt voor collega’s die net als ik op zoek zijn naar nieuwe manieren om authentieke communicatie de klas binnen te ‘smokkelen’, om zo de studenten te motiveren en te laten genieten van een vreemde taal. Het Web 2.0 is daarvoor een ideaal instrument, denk ik.

Nu, het aantal nieuwe Web 2.0-tools schiet vandaag werkelijk als paddenstoelen uit de grond. Het doel van deze blog is echter niet om er daar zoveel mogelijk van te bespreken. Ik probeer me net te beperken tot diegene die ik nu al gebruik of waarvan ik denk dat ze in de toekomst nog van pas kunnen komen. Ik hoop in elk geval dat u er iets aan heeft en dat het een inspiratiebron kan zijn voor uw eigen lespraktijk. Het spreekt voor zich dat vragen, opmerkingen en suggesties steeds van harte welkom zijn!

Klik hier voor de Spaanse "tegenhanger" van deze blog. Para la versión española de este blog, da clic aquí


zondag 29 juli 2012

Maak je eigen multimedia-poster zonder in te loggen!


Op de site van Checkthis kan je meteen beginnen je eigen multimedia-poster te creëren, zonder dat je zelfs maar hoeft in te loggen!! De mogelijkheden zijn natuurlijk beperkt, maar het gebruiksgemak is dan ook verbluffend! Je kan aan je pagina erg makkelijk tekst, filmpjes, fotos, links, geluidsbestanden, enz. toevoegen. Elke student kan zo snel een eigen pagina maken waarop hij een opdracht publiceert (een foto/filmpje bespreken, een verslagje schrijven, enz.) en de link delen met anderen. In die zin, kan het een -eenvoudig- alternatief zijn voor een blog of een wiki. In de sectie Explore van Checkthis, zie je welke pagina's anderen hebben gepubliceerd en heb je onmiddellijk een idee van de mogelijkheden.

Bij het opstarten van je pagina kies je voor "New poster +" en je kan meteen aan de slag. Klik op het plus-teken om zaken toe te voegen (er zal een menu verschijnen met de verschillende mogelijkheden). Sinds kort (december 2012) zijn enkele nieuwe mogelijkheden toegevoegd aan deze tool. Nu kan je ook de achtergrond van je pagina personaliseren (met een eigen foto bvb) én verschijnen commentaren op je pagina in de kolom aan de rechterkant. Dit lijkt me een grote troef omdat je kan vragen aan je studenten om enkele van de werkjes van hun klasgenoten te bekijken en op bvb 3 ervan een reactie na te laten! Het biedt ook de mogelijkheid om feedback te geven.

Belangrijk om te weten is dat je zonder in te loggen, de pagina na het publiceren niet meer kan wijzigen. Wil je die mogelijkheid wel hebben, dan klik je op de knop "your pages" om je pagina te bewaren onder je Facebook-, Google, of Twitteraccount. Verder heb je bij het publiceren nog enkele leuke opties (zo kies je of je pagina een week, een maand of 'eeuwig' blijft bestaan, beslis je je pagina publiek te maken of enkel zichtbaar voor zij die de link hebben).

Hieronder zie je hoe eenvoudig het wel is:



Bekijk zeker ook even de bijna identieke tool Tackk. (Update 2017: in september is Tackk jammergenoeg ter ziele gegaan :( Vooral qua lay-out zijn er enkele verschillen, maar voor de rest zijn de mogelijkheden nagenoeg dezelfde (Tackk lijkt me echter net iets minder intuïtief)! Ten slotte kan ook SiteCake een mogelijk alternatief zijn. Het is momenteel (september 2012) nog in een testfase, maar binnenkort komt een vernieuwde versie beschikbaar. Deze tool moet je wel (gratis) downloaden, maar komt verder qua gebruiksgemak en mogelijkheden zeker in de buurt van de 2 eerder besproken tools. Op hun site staat een interessant demofilmpje dat in één minuut de mogelijkheden schetst. 
En het lijkt wel of dit soort tooltjes nu als paddenstoelen uit de grond schiet... Laatst (midden september '14) kwam ik er nog eentje tegen dat erg op voorgaande lijkt: Smore. Hier is inloggen verplicht (interessante info hieromtrent staat te lezen op de voortreffelijke site ICT-idee). De eerste 2 blijven sowieso mijn favorieten, maar je weet maar nooit dat die verdwijnen, worden opgeslorpt in een groter bedrijf of... betalend worden. Update november '15: Ondertussen is het Smore dat betalend is geworden, maar gelukkig blijft er wel een gratis account bestaan met weliswaar beperkte mogelijkheden :) Sinds Checkthis en Tackk verdwenen zijn, gebruik ik nu Smore als waardig alternatief (lees meer hierover in deze post).  Er is ook een speciale versie voor het onderwijs die voor sommigen interessant kan zijn en nu ook weer niet zo duur is (50$/jaar).
Eind 2016 is ook Adobe Spark verschenen, met een erg aantrekkelijk design, maar (voorlopig?) ontbreekt nog wel het sociale aspect van bvb Checkthis om het als alternatief te overwegen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten