Welkom op mijn blog die gewijd is aan het gebruik van ICT- en in bijzonder Web 2.0-tools, in de taalklas. Ik heb deze blog in de eerste plaats gemaakt voor collega’s die net als ik op zoek zijn naar nieuwe manieren om authentieke communicatie de klas binnen te ‘smokkelen’, om zo de studenten te motiveren en te laten genieten van een vreemde taal. Het Web 2.0 is daarvoor een ideaal instrument, denk ik.

Nu, het aantal nieuwe Web 2.0-tools schiet vandaag werkelijk als paddenstoelen uit de grond. Het doel van deze blog is echter niet om er daar zoveel mogelijk van te bespreken. Ik probeer me net te beperken tot diegene die ik nu al gebruik of waarvan ik denk dat ze in de toekomst nog van pas kunnen komen. Ik hoop in elk geval dat u er iets aan heeft en dat het een inspiratiebron kan zijn voor uw eigen lespraktijk. Het spreekt voor zich dat vragen, opmerkingen en suggesties steeds van harte welkom zijn!

Klik hier voor de Spaanse "tegenhanger" van deze blog. Para la versión española de este blog, da clic aquí


zaterdag 4 augustus 2012

Schrijf een "open brief" aan... de rest van de wereld

My Open Letter is een nogal aparte site waarop je -zoals de naam al doet vermoeden- een open brief kan publiceren. Je hoeft niet in te loggen: je surft naar de site en "je schrijft meteen wat je te zeggen hebt"... Je geeft enkel je naam op en aan wie de brief is gericht (je kan hier gerust "aan de wereld" invullen of zo). Leuk is dat je ook foto's, hyperlinks, enz. kan toevoegen én dat je zelfs zaken kan "embedden" (hoewel het insluiten van een YouTube-filmpje niet meteen lukte). Nadien krijg je een URL voor je brief (die je kan delen met anderen) en verschijnt hij ook in de gallerij van de site (onderaan bij "Latest letters" of "Random"). Iedereen die de brief ziet kan erop reageren, maar dat gebeurt maar weinig blijkbaar.
Je kan natuurlijk een opdracht verzinnen waarbij studenten een open brief schrijven (over één of ander opgegeven onderwerp) en dat ze nadien op enkele van elkaars brieven een reactie moeten schrijven... Het lijkt me in elk geval een leuke insteek voor een schrijfopdracht. Je vindt er brieven in verschillende talen en over allerhande onderwerpen, ook gevoelige, zoals te zien op de screencast hieronder:



Geen opmerkingen:

Een reactie posten