Welkom op mijn blog die gewijd is aan het gebruik van ICT- en in bijzonder Web 2.0-tools, in de taalklas. Ik heb deze blog in de eerste plaats gemaakt voor collega’s die net als ik op zoek zijn naar nieuwe manieren om authentieke communicatie de klas binnen te ‘smokkelen’, om zo de studenten te motiveren en te laten genieten van een vreemde taal. Het Web 2.0 is daarvoor een ideaal instrument, denk ik.

Nu, het aantal nieuwe Web 2.0-tools schiet vandaag werkelijk als paddenstoelen uit de grond. Het doel van deze blog is echter niet om er daar zoveel mogelijk van te bespreken. Ik probeer me net te beperken tot diegene die ik nu al gebruik of waarvan ik denk dat ze in de toekomst nog van pas kunnen komen. Ik hoop in elk geval dat u er iets aan heeft en dat het een inspiratiebron kan zijn voor uw eigen lespraktijk. Het spreekt voor zich dat vragen, opmerkingen en suggesties steeds van harte welkom zijn!

Klik hier voor de Spaanse "tegenhanger" van deze blog. Para la versión española de este blog, da clic aquí


zondag 1 mei 2011

Live polls in de klas

Met Polleverywhere is het mogelijk om een live-poll te organiseren in de klas. Het komt er op neer dat de studenten een bericht sturen naar een opgegeven telefoonnummer en je de antwoorden live ziet op het scherm. Er bestaan 2 types van polls:
  1. Een meerkeuze-vraag. Elk mogelijk antwoord heeft een code. De studenten sturen hun keuze door per GSM en je ziet meteen een grafiek met de antwoorden. Bij de betalende versie kun je ook de naam van de zender zien.
  2. Een open vraag, waarbij de student een klassieke SMS stuurt die wordt weergegeven op het scherm. De betalende versie biedt o.m. de keuze om de berichten eerst te 'monitoren' en eventuele ongepaste berichten eruit te filteren.
De gratis versie heeft dus een aantal beperkingen, maar voor een sporadisch gebruik vormen die niet echt een bezwaar. Zo kunnen per poll slechts 40 gratis antwoorden worden gegenereerd (20 studenten - 2 vragen bvb), maar je kan wel zoveel polls maken als je zelf wilt.
Op de site staan enkele filmpjes die je snel duidelijk maken hoe je te werk gaat. Een poll maken duurt nog geen 5 minuten!

Flisti is ook een interessant alternatief om snel een vraag te publiceren: je hoeft niet in te loggen én je kan aanvinken dat meerdere antwoorden mogelijk zijn. De vraag kan worden embed in een blog of wiki en onderaan kan men reageren op de vraag (of een discussie starten). Ik vind de reclame wel nogal schreewerig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten