Welkom op mijn blog die gewijd is aan het gebruik van ICT- en in bijzonder Web 2.0-tools, in de taalklas. Ik heb deze blog in de eerste plaats gemaakt voor collega’s die net als ik op zoek zijn naar nieuwe manieren om authentieke communicatie de klas binnen te ‘smokkelen’, om zo de studenten te motiveren en te laten genieten van een vreemde taal. Het Web 2.0 is daarvoor een ideaal instrument, denk ik.

Nu, het aantal nieuwe Web 2.0-tools schiet vandaag werkelijk als paddenstoelen uit de grond. Het doel van deze blog is echter niet om er daar zoveel mogelijk van te bespreken. Ik probeer me net te beperken tot diegene die ik nu al gebruik of waarvan ik denk dat ze in de toekomst nog van pas kunnen komen. Ik hoop in elk geval dat u er iets aan heeft en dat het een inspiratiebron kan zijn voor uw eigen lespraktijk. Het spreekt voor zich dat vragen, opmerkingen en suggesties steeds van harte welkom zijn!

Klik hier voor de Spaanse "tegenhanger" van deze blog. Para la versión española de este blog, da clic aquí


zondag 6 februari 2011

Maak een woordenwolk met "Tagxedo" of "Tagul"

Tagxedo is gelijkaardig aan het eerder besproken Wordle, maar je hebt enkele extra-opties. Zo kan je zelf het aantal woorden bepalen dat moet worden geafficheerd en kun je ook de taal van de tekst ingeven, waardoor frequente woorden (lidwoorden, enz.) in die taal niet worden opgenomen in de woordenwolk. Het leuke (aan beide programma's) is dat je ook rechtstreeks een URL kan invoeren, waardoor je meteen de meest voorkomende woorden ziet van de website. Erg interessant aan Tagxedo is ook dat je zelf de vorm van je Wordcloud kunt bepalen (bvb de vorm van een hart, hond, enz.).
Ook Tagul heeft enkele interessante troeven t.o.v. Wordle bijvoorbeeld. Zo kan je ook hier de vorm van de woordenwolk voor een stuk bepalen, maar de grote troef van dit programma is dat je een website kan linken aan de woorden uit de woordenwolk. Standaard word je doorverwezen naar de Google-zoekpagina van het woord, maar je kan makkelijk de link aanpassen, zodat je automatisch op de gewenste pagina terecht komt... Hier zie je hoe het werkt:


1 opmerking:

  1. lana pan behulpzaam betrouwbaar blij eerlijk enthousiast gezellig grappig handig speels knuffelen luisteren vrolijk vrienden maken samenwerken bedenken slim snel sociaal sportief spontaan vriendelijk zorgzaam troosten humor zelfvertrouwen vertrouwen

    BeantwoordenVerwijderen