Welkom op mijn blog die gewijd is aan het gebruik van ICT- en in bijzonder Web 2.0-tools, in de taalklas. Ik heb deze blog in de eerste plaats gemaakt voor collega’s die net als ik op zoek zijn naar nieuwe manieren om authentieke communicatie de klas binnen te ‘smokkelen’, om zo de studenten te motiveren en te laten genieten van een vreemde taal. Het Web 2.0 is daarvoor een ideaal instrument, denk ik.

Nu, het aantal nieuwe Web 2.0-tools schiet vandaag werkelijk als paddenstoelen uit de grond. Het doel van deze blog is echter niet om er daar zoveel mogelijk van te bespreken. Ik probeer me net te beperken tot diegene die ik nu al gebruik of waarvan ik denk dat ze in de toekomst nog van pas kunnen komen. Ik hoop in elk geval dat u er iets aan heeft en dat het een inspiratiebron kan zijn voor uw eigen lespraktijk. Het spreekt voor zich dat vragen, opmerkingen en suggesties steeds van harte welkom zijn!

Klik hier voor de Spaanse "tegenhanger" van deze blog. Para la versión española de este blog, da clic aquí


zondag 12 februari 2012

Breid Skype uit met nuttige apps

Iedereen kent Skype als een handig programma om gratis wereldwijd te (video)telefoneren en te chatten. Minder bekend is dat er ook Skype-apps bestaan die de mogelijkheden van de toepassing verder uitbreiden. Op de site van de Ondernemingsdatabank staat een interessant artikel over enkele extra applicaties die je op de Skype-site zelf kan downloaden. Skype-apps zijn kleine toepassingen die zich vasthaken aan Skype om het extra mogelijkheden te geven. Je vindt die Skype-apps in de Skype App Directory (http://shop.skype.com/apps/), met daarin (nog maar) 38 apps. 
Je installeert een Skype-app zoals elk ander Windows-programma: het installatiebestand binnenhalen en het installatieproces laten lopen. Je hoeft uw Skype niet te sluiten tijdens dit installatieproces. Na de installatie moet je de app wel toegang geven tot Skype. Ga in Skype naar het menu Tools; Options; Advanced Settings en klik onderaan op Manage other programs' access to Skype. Als een app je niet bevalt, kun je die later altijd weer verwijderen zoals je een gewoon programma zou verwijderen (via Configuratiescherm; Een programma verwijderen). Deze verwijdering verandert niks aan Skype zelf.
Sommige ervan zijn te betalen, maar hebben dan wel meestal een gratis basisversie. Er zijn tooltjes waarmee je de Skype-sessies kan bewaren in een soort archief (SkyHistory), andere waarmee je de sessie kan opnemen (tot 10 minuten kan je audio gratis opnemen -G-recorder Basic- anders moet je net als voor video-opnames betalen), enz. Over het opnemen van Skype-sessies schreef ik eerder al enkele artikels.
Voor afstandsonderwijs is vooral het (gratis) programma Idroo interessant. Het is een soort white-board dat voor iedereen die deelneemt aan de Skype-sessie te zien is (wie het heeft geïnstalleerd ten minste) en waarop elke deelnemer ook allerlei zaken kan tonen (foto's/documenten/...), tekenen, schrijven, enz... Zoals je hier ziet is het zo geïnstalleerd.
Een functie die in het artikel niet aan bod komt, maar ook erg handig is, is dat je ook je computerscherm kunt delen met anderen. Zij kunnen dan uiteraard enkel het beeld bekijken (en mondeling becommentariëren), maar vaak is dat uiteraard voldoende. Hier zie je hoe eenvoudig dit werkt!
Voor wie graag inspiratie wil opdoen of 'ns een praktijkvoorbeeld wil zien van hoe je deze tool kan gebruiken om on-line les te geven, moet dit filmpje maar even bekijken.

2 opmerkingen:

  1. Dankjewel voor deze mooie tip. Kunt u ook uitleggen waarom ik mijn scherm niet kan delen?

    Tine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Tine,
      Indien het niet lukt met Idroo, kun je misschien 'ns kijken onder het trefwoord "scherm delen" in de rechterkolom.
      Groeten Frederik

      Verwijderen