Welkom op mijn blog die gewijd is aan het gebruik van ICT- en in bijzonder Web 2.0-tools, in de taalklas. Ik heb deze blog in de eerste plaats gemaakt voor collega’s die net als ik op zoek zijn naar nieuwe manieren om authentieke communicatie de klas binnen te ‘smokkelen’, om zo de studenten te motiveren en te laten genieten van een vreemde taal. Het Web 2.0 is daarvoor een ideaal instrument, denk ik.

Nu, het aantal nieuwe Web 2.0-tools schiet vandaag werkelijk als paddenstoelen uit de grond. Het doel van deze blog is echter niet om er daar zoveel mogelijk van te bespreken. Ik probeer me net te beperken tot diegene die ik nu al gebruik of waarvan ik denk dat ze in de toekomst nog van pas kunnen komen. Ik hoop in elk geval dat u er iets aan heeft en dat het een inspiratiebron kan zijn voor uw eigen lespraktijk. Het spreekt voor zich dat vragen, opmerkingen en suggesties steeds van harte welkom zijn!

Klik hier voor de Spaanse "tegenhanger" van deze blog. Para la versión española de este blog, da clic aquí


zondag 19 februari 2012

Maak een snelle Poll met "Mentimeter"

Mentimeter is een gratis tool om snel een poll te houden. Wanneer je naar de site surft kan je meteen je vraag + mogelijke keuzeantwoorden opgeven, zonder dat je iets hoeft te downloaden of een account moet aanmaken! Klik je vervolgens op "Go to presentation", dan krijg je daar onmiddellijk de grafiek waarop de antwoorden in real time worden weergegeven! Onderaan staat een HTTP-adres waar je publiek naartoe surft om hun keuze in te geven. Je kan het adres ook opnemen in een PPT of een blog/wiki/... (waar iedereen ook zijn stem kan uitbrengen).
In de gratis versie zijn er (sinds november 2013) 2 mogelijke vraagtypes: meerkeuzevragen (elke deelnemer kan wel slechts één stem uitbrengen, wel jammer) en open vragen.
En nu, enkele jaren later, zijn er zelfs nog meer vraagtypes en templates (waarvan enkele betalend). De tool is ondertussen al vrij mooi ontwikkeld, met enkele nieuwe funties.
  • Zo zijn er verschillende types grafieken beschikbaar om de resultaten te tonen;
  • Je bepaalt bij meerkeuzevragen zelf hoeveel antwoorden men mag aanduiden;
  • Je kan ervoor kiezen om de resultaten pas zichtbaar te maken als jij dat wilt;
  • Je kan verschillende slides met vragen creëren als was het een presentatie;
  • Je kan een tijdslimiet zetten om de vragen te beantwoorden;
  • Je kan de grafiek ook embedden zoals in onderstaand voorbeeld. Probeer het gerust even uit! Je zal zien dat het resultaat meteen wordt aangepast! (ga daarvoor naar menti.com en druk de cijfercode in die bovenaan het scherm staat afgebeeld: 36 64 77)
  •  enz.


Het programma lijkt goed op het eerder besproken Polleverywhere, maar is nog eenvoudiger, althans de voorlopige Beta-versie. In de toekomst zou er ook een (betalende) Premium-versie verschijnen met meer mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld slechts één vraag stellen per HTTP-adres. Nu, wanneer je de vragen publiceert op een blog of wiki bijvoorbeeld, plaats je zoveel vragen onder elkaar als je maar wilt. Bovendien is het aantal personen dat kan stemmen onbeperkt , wat dan weer niet het geval is bij polleverywhere (beperkt tot 40)!
Andere (gratis) alternatieven zijn Micropoll (ook erg interessant, aangezien je een commentaarveld kan toevoegen aan je vraag), polls.io (maximaal 8 antwoordmogelijkheden) en Pollcode (max 30 antwoorden maar wel meerdere antwoorden per persoon mogelijk én een commentaarveld, laat wel geen "speciale" tekens toe als ¿ ¡ á)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten