Welkom op mijn blog die gewijd is aan het gebruik van ICT- en in bijzonder Web 2.0-tools, in de taalklas. Ik heb deze blog in de eerste plaats gemaakt voor collega’s die net als ik op zoek zijn naar nieuwe manieren om authentieke communicatie de klas binnen te ‘smokkelen’, om zo de studenten te motiveren en te laten genieten van een vreemde taal. Het Web 2.0 is daarvoor een ideaal instrument, denk ik.

Nu, het aantal nieuwe Web 2.0-tools schiet vandaag werkelijk als paddenstoelen uit de grond. Het doel van deze blog is echter niet om er daar zoveel mogelijk van te bespreken. Ik probeer me net te beperken tot diegene die ik nu al gebruik of waarvan ik denk dat ze in de toekomst nog van pas kunnen komen. Ik hoop in elk geval dat u er iets aan heeft en dat het een inspiratiebron kan zijn voor uw eigen lespraktijk. Het spreekt voor zich dat vragen, opmerkingen en suggesties steeds van harte welkom zijn!

Klik hier voor de Spaanse "tegenhanger" van deze blog. Para la versión española de este blog, da clic aquí


dinsdag 1 november 2011

Audio opnemen en delen met SoundCloud

Onlangs kwam ik toevallig het programma SoundCloud tegen, een (gratis) webtool waarmee je heel snel audio (je stem bvb.)  kan opnemen of uploaden en vervolgens kan delen. Het gaat eigenlijk in drie stappen:
  1. De eerste keer maak je een account aan (gebruikersnaam + paswoord). De volgende keer log je gewoon in.
  2. Je kiest voor record (om je stem op te nemen) of je kiest voor uploaden en geeft je opname een korte beschrijving (naam, tags, publiek/privé,...)
  3. Je bepaalt of en hoe je je opname wilt delen: je krijgt dan een link die je op je blog of op Toledo kan plaatsen, embedden is ook mogelijk, Twitteren, Facebook, enz... Voor wie niet zo vertrouwd is met blogs of (het leerplatform) Toledo: daar kan je geen rechtstreekse audio-opnamen in plaatsen. Om er toch audio aan toe te voegen, plaats je de opname dus eerst "ergens in de cloud", op een server dus (van gratis internetplatform zoals SoundCloud of in het geval van fimpjes YouTube), en maak je dan een link.
Een grote troef van SoundCloud is dat mensen met wie je je audio-fragment deelt, commentaar kunnen geven dat gelinkt is aan een welbepaald moment van de opname. Zo kan je als docent het exacte moment aangeven waarop je commentaar wenst te leveren bij de opname van een student (om een uitspraakfout te verbeteren, te wijzen op een grammaticale fout of een inhoudelijke vraag te stellen bvb). Héél interessant om feedback te geven dus!!
Je kan er natuurlijk nog heel wat andere zaken mee doen, maar alles is erg intuïtief, dus gewoon uitproberen :) Wil je meer weten, bekijk dan even het volgend tutorfilmpje:


Een erg gelijkaardig programma is trouwens Chirbit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten