Welkom op mijn blog die gewijd is aan het gebruik van ICT- en in bijzonder Web 2.0-tools, in de taalklas. Ik heb deze blog in de eerste plaats gemaakt voor collega’s die net als ik op zoek zijn naar nieuwe manieren om authentieke communicatie de klas binnen te ‘smokkelen’, om zo de studenten te motiveren en te laten genieten van een vreemde taal. Het Web 2.0 is daarvoor een ideaal instrument, denk ik.

Nu, het aantal nieuwe Web 2.0-tools schiet vandaag werkelijk als paddenstoelen uit de grond. Het doel van deze blog is echter niet om er daar zoveel mogelijk van te bespreken. Ik probeer me net te beperken tot diegene die ik nu al gebruik of waarvan ik denk dat ze in de toekomst nog van pas kunnen komen. Ik hoop in elk geval dat u er iets aan heeft en dat het een inspiratiebron kan zijn voor uw eigen lespraktijk. Het spreekt voor zich dat vragen, opmerkingen en suggesties steeds van harte welkom zijn!

Klik hier voor de Spaanse "tegenhanger" van deze blog. Para la versión española de este blog, da clic aquí


zondag 12 juni 2016

Maak aantrekkelijke interactieve werkbladen met Wizer.me

Wizer.me is een vrij nieuwe tool waarmee je op een eenvoudige manier heel aantrekkelijke online werkbladen kan maken. Zo'n werkblad is in feite een webpagina waarop je allerlei soorten vragen kan samenbrengen: meerkeuzevragen, invulvragen, open vragen, enz., aangevuld met video's, foto's en audiomateriaal. Er zijn verschillende attractieve templates beschikbaar, die je bovendien makkelijk kan personaliseren qua kleur en lay-out.

Wizer.me heeft mijns inziens een aantal belangrijke troeven die het onderscheiden van andere tools van dit type (zoals Google Forms), waardoor het meteen één van mijn favorieten wordt:
  • Erg uniek is dat je niet alleen je vraag mondeling kan inspreken (of mondeling commentaar kan toevoegen aan je vraag), de student kan ook gewoon mondeling antwoorden!
  • Net als bij Google Forms hoeft de student enkel op "verzenden" te drukken om de antwoorden terug te sturen naar de docent. Het bijzondere echter bij Wizer.me, is dat je vervolgens voor elke vraag afzonderlijk feedback kan terugsturen. Gesloten vragen kan je automatisch laten verbeteren.
  • Wizer.me laat daarnaast ook toe om zaken te embedden (een Twitter-muur, een padlet-prikbord, enz.)
  • Ten slotte is ook één van de aangeboden vraagtypes ook best bijzonder: zo kan je een foto opladen waar je "tags" aan toevoegt, etiketten zeg maar, waarbij de student dan het juiste woord moet invullen.
Wizer.me is volledig gratis en hopelijk blijft dat zo. Wie vragen heeft wordt ook meteen verder geholpen via de geïntegreerde chatdienst en hoewel de tool nog maar enkele maanden bestaat, komen er voortdurend nieuwe functies bij, dus dat belooft...  
Wizer.me lijkt heel erg op Lingtlanguage, dat ik momenteel nog gebruik, maar deze tool wordt al heel lange tijd niet meer geüpdatet en lijkt stilaan uit te doven (vandaar dat ik er geen post meer aan wijdde). Bovendien ziet Wizer.me er ook een stuk aantrekkelijker uit en heeft het sinds kort meer functies dan Lingtlanguage, hoog tijd dus om over te schakelen!

Ik maakte ondertussen dit testje voor één van mijn klassen Spaans, waarin enkele van de mogelijkheden geïllustreerd worden.

https://app.wizer.me/learn/DzOnj


Geen opmerkingen:

Een reactie posten