Welkom op mijn blog die gewijd is aan het gebruik van ICT- en in bijzonder Web 2.0-tools, in de taalklas. Ik heb deze blog in de eerste plaats gemaakt voor collega’s die net als ik op zoek zijn naar nieuwe manieren om authentieke communicatie de klas binnen te ‘smokkelen’, om zo de studenten te motiveren en te laten genieten van een vreemde taal. Het Web 2.0 is daarvoor een ideaal instrument, denk ik.

Nu, het aantal nieuwe Web 2.0-tools schiet vandaag werkelijk als paddenstoelen uit de grond. Het doel van deze blog is echter niet om er daar zoveel mogelijk van te bespreken. Ik probeer me net te beperken tot diegene die ik nu al gebruik of waarvan ik denk dat ze in de toekomst nog van pas kunnen komen. Ik hoop in elk geval dat u er iets aan heeft en dat het een inspiratiebron kan zijn voor uw eigen lespraktijk. Het spreekt voor zich dat vragen, opmerkingen en suggesties steeds van harte welkom zijn!

Klik hier voor de Spaanse "tegenhanger" van deze blog. Para la versión española de este blog, da clic aquí


maandag 28 januari 2013

Maak je eigen 'flashy' tijdschrift!

Madmagz is een gratis tool om on-line tijdschriften mee samen te stellen, die je bovendien voor een relatief klein bedrag kunt laten afdrukken en opsturen. Je kan de digitale versie ook gewoon verspreiden en delen via sociale media, je blog, het digitale schoolplatform, etc.
Een eigen tijdschrift samenstellen is werkelijk een fluitje van een cent! De eerste keer moet je wel een account aanmaken (enkel een e-mailadres en paswoord), maar dan kan je meteen aan de slag. Je kiest eerst één van de verschillende rubrieken (voorpagina, interview, artikel, fotoreportage, ...) en klikt vervolgens één van de geprefabriceerde lay-outs (één foto met weinig tekst, 2 foto's met veel tekst, foto links of rechts, enz.). De bladschikking is dus niet geheel vrij, maar de keuze is wel groot genoeg naar mijn aanvoelen. Vervolgens kan je de pagina die je hebt gekozen gaan bewerken en er de tekst en foto's in aanpassen (die load je op van je harde schijf of je gebruikt een URL van een foto van Flickr of Foter bvb). Ik ben een grote fan van Foter omdat je niet hoeft in te loggen en je zowat alle foto's kan gebruiken (bij Flickr zitten er vaak auteursrechten aan vast). Bovendien is de kwaliteit van de meeste foto's echt uitstekend en hebben ze iets artistieks. Ik maakte snel even onderstaand voorbeeld om het resultaat te illustreren:
Nu, het gebruik van Madmagz wijst zichzelf uit door het overzichtelijke menu aan de linkerkant. Wat ik een bijzondere troef vind ten opzichte van gelijkaardige tools, is dat je met verschillende mensen aan hetzelfde tijdschrift kan werken! Om iemand uit te nodigen voer je gewoon iemands e-mailadres in en that's it!
In de gratis versie kunnen geen video's gebruikt worden (zoniet betaal je 25,00 euro voor de premium-versie). Dat kan je nog overwegen indien je met de volledige klas zou werken aan één tijdschrift bvb (tot 200 pagina's!)... Ik denk eraan mijn studenten een tijdschrift te laten maken over onze studiereis naar Barcelona.Update maart 2016: JooMag is een nieuwe gelijkaardige tool om digitale tijdschriften te maken. Je kan (voorlopig nog) niet samenwerken met andere personen, maar je kan er in de gratis versie wel video's, audio én zelfs HTML-code aan toevoegen, wat deze tool toch vrij uniek maakt momenteel. Er zijn ook betalende opties, maar met deze gratis versie kom je al een heel eind!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten