Welkom op mijn blog die gewijd is aan het gebruik van ICT- en in bijzonder Web 2.0-tools, in de taalklas. Ik heb deze blog in de eerste plaats gemaakt voor collega’s die net als ik op zoek zijn naar nieuwe manieren om authentieke communicatie de klas binnen te ‘smokkelen’, om zo de studenten te motiveren en te laten genieten van een vreemde taal. Het Web 2.0 is daarvoor een ideaal instrument, denk ik.

Nu, het aantal nieuwe Web 2.0-tools schiet vandaag werkelijk als paddenstoelen uit de grond. Het doel van deze blog is echter niet om er daar zoveel mogelijk van te bespreken. Ik probeer me net te beperken tot diegene die ik nu al gebruik of waarvan ik denk dat ze in de toekomst nog van pas kunnen komen. Ik hoop in elk geval dat u er iets aan heeft en dat het een inspiratiebron kan zijn voor uw eigen lespraktijk. Het spreekt voor zich dat vragen, opmerkingen en suggesties steeds van harte welkom zijn!

Klik hier voor de Spaanse "tegenhanger" van deze blog. Para la versión española de este blog, da clic aquí


donderdag 1 maart 2012

Synchroon of asynchroon samenwerken aan één document

TitanPad is een gratis webtool waarmee je in een mum van tijd een soort werkblad maakt (vergelijkbaar met Word maar dan vele malen eenvoudiger), dat je vervolgens kan delen met anderen (via een URL-link). Niemand hoeft in te loggen of een account aan te maken! Iedereen met de link kan het document gewoon beginnen te bewerken en de wijzigingen worden in real time weergegeven. Het is dus geen probleem om met meerdere mensen tezelfdertijd aan hetzelfde document te werken. Doordat elke 'schrijver' een andere kleur heeft, blijft het geheel erg overzichtelijk.
De mogelijkheden zijn beperkt. Het gaat louter om tekstbewerking, foto's en dergelijke kan je bijvoorbeeld niet invoeren. Je kan wel documenten importeren, en vervolgens -in groep- bewerken, en nadien de uiteindelijke tekst ook exporteren in o.a. Word, PDF, enz! Op die manier kan je achteraf nog wel een en ander aan de lay-out wijzigen of foto's toevoegen bvb. Een interessante tool dus, voor wie samen met anderen een tekst wil schrijven...

Het onderstaande filmpje begint een beetje raar (er is niet echt een inleiding), maar geeft voorts wel goed de mogelijkheden aan. Het rechtervlak (onderaan) is een klassieke chat, het eigenlijke document waaraan wordt samengewerkt bevindt zich in het linkervlak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten