Welkom op mijn blog die gewijd is aan het gebruik van ICT- en in bijzonder Web 2.0-tools, in de taalklas. Ik heb deze blog in de eerste plaats gemaakt voor collega’s die net als ik op zoek zijn naar nieuwe manieren om authentieke communicatie de klas binnen te ‘smokkelen’, om zo de studenten te motiveren en te laten genieten van een vreemde taal. Het Web 2.0 is daarvoor een ideaal instrument, denk ik.

Nu, het aantal nieuwe Web 2.0-tools schiet vandaag werkelijk als paddenstoelen uit de grond. Het doel van deze blog is echter niet om er daar zoveel mogelijk van te bespreken. Ik probeer me net te beperken tot diegene die ik nu al gebruik of waarvan ik denk dat ze in de toekomst nog van pas kunnen komen. Ik hoop in elk geval dat u er iets aan heeft en dat het een inspiratiebron kan zijn voor uw eigen lespraktijk. Het spreekt voor zich dat vragen, opmerkingen en suggesties steeds van harte welkom zijn!

Klik hier voor de Spaanse "tegenhanger" van deze blog. Para la versión española de este blog, da clic aquí


zaterdag 6 oktober 2018

Maak je eigen video-discussie platform

Flipgrid is een heel esthetische tool waarmee je -eenvoudig gezegd- een vraag voorlegt aan je studenten, waarop zij vervolgens antwoorden via hun webcam. De tool is helemaal niet nieuw, maar sinds kort zijn alle (voorheen) betalende features nu helemaal gratis en maak je zoveel vragen als je wilt!

Enkele troeven die Flipgrid onderscheiden van gelijkaardige tools zijn:
  • De vraag die je aan de studenten voorlegt kan gewoon schriftelijk (eventueel vergezeld van een foto of link), maar kan ook een video-boodschap zijn (zoals in het voorbeeld onderaan).
  • Als leerkracht kan je -heel eenvoudig- individuele feedback geven op elke bijdrage en bovendien kan je vooraf de criteria bepalen waarop je zal quoteren, zodat je enkel een cijfer hoeft aan te duiden.

  • Studenten kunnen niet alleen (met een video-opname) antwoorden op de vraag van de leerkracht, ze kunnen ook (eveneens via hun webcam) op elkaars video's reageren! Dit biedt uiteraard tal van didactische mogelijkheden.
  • Inloggen en antwoorden is voor studenten heel intuïtief. Zo hoeven ze (na het inloggen) enkel te klikken op het groene plusteken (zie foto) en de opname kan starten.
  • Studenten kunnen trouwens niet alleen reageren via hun desktop-webcam, ook de app van Flipgrid werkt perfect. Bovendien kan de vraag ook worden embed op bijvoorbeeld een blog of leerplatform, zodat de opnames daar onmiddellijk zichtbaar zijn!
  • Als leerkracht creëer je eerst een "grid" (een klas, zeg maar), waar je vervolgens diverse vragen aan kan toevoegen. Daarbij heb je telkens een aantal zaken zelf in de hand, bvb. hoe lang de video's mogen duren, of jij al dan niet eerst modereert vooraleer de video (publiek) verschijnt, of studenten genoeg hebben aan een paswoord om je vragen te zien (of dat jij hen uitnodigt via hun e-mailadres), enz.

Er zijn natuurlijk heel wat activiteiten te bedenken waarbij deze tool een meerwaarde kan bieden. Wij gaan graag op zoek naar een zekere interactiviteit bij de studenten onderling. Zo laten we onze studenten die deelnemen aan de studiereis naar Salamanca (en elkaar nog niet kennen), zichzelf eerst kort voorstellen via Flipgrid en vragen we hen om nadien om te reageren op enkele andere deelnemers door 3 interessante vragen te stellen...

Wil je graag meer weten, dan raden we onderstaande tutorial aan, waarin zowel het scherm van de docent als dat van de student wordt getoond:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten