Welkom op mijn blog die gewijd is aan het gebruik van ICT- en in bijzonder Web 2.0-tools, in de taalklas. Ik heb deze blog in de eerste plaats gemaakt voor collega’s die net als ik op zoek zijn naar nieuwe manieren om authentieke communicatie de klas binnen te ‘smokkelen’, om zo de studenten te motiveren en te laten genieten van een vreemde taal. Het Web 2.0 is daarvoor een ideaal instrument, denk ik.

Nu, het aantal nieuwe Web 2.0-tools schiet vandaag werkelijk als paddenstoelen uit de grond. Het doel van deze blog is echter niet om er daar zoveel mogelijk van te bespreken. Ik probeer me net te beperken tot diegene die ik nu al gebruik of waarvan ik denk dat ze in de toekomst nog van pas kunnen komen. Ik hoop in elk geval dat u er iets aan heeft en dat het een inspiratiebron kan zijn voor uw eigen lespraktijk. Het spreekt voor zich dat vragen, opmerkingen en suggesties steeds van harte welkom zijn!

Klik hier voor de Spaanse "tegenhanger" van deze blog. Para la versión española de este blog, da clic aquí


woensdag 14 oktober 2015

Een digitaal prikbord waarop je kan stemmen én reageren!

Dotstorming is een nieuwe tool die de voordelen een digitaal prikbord als Padlet of Lino.it combineert met live-poll tooltjes zoals Mentimeter, waar je een stem mee kan uitbrengen. Ideaal dus voor een brainstormactiviteit in de taalklas...

Het principe is erg eenvoudig: Nadat je een account hebt gecreëerd krijg je een eenvoudig dashboard met slechts enkele knoppen. Klik op "Add a topic" om je eerste "dotstorming board" te maken. Dit is een soort digitaal prikbord waar je ideeën en foto's kan posten in de vorm van post-its. Als maker moet je enkel een naam geven aan je bord en de link delen met anderen.
Wanneer iemand vervolgens de link opent, kan die door enkel zijn naam in te tikken niet alleen een idee of foto toevoegen, maar ook stemmen op wat anderen hebben gepost. De maker kiest zelf hoeveel stemmen elke bezoeker heeft.
In vergelijking met Padlet of Lino.it is Dotstorming nog vrij basic: zo kan je bijvoorbeeld geen Youtube-filmpjes of documten toevoegen aan je post-its en foto's kan je ook enkel in een aparte post-it posten. De achtergrond van je bord is nogal vaag/grijs en kan je ook niet personaliseren. Delen kan enkel via een URL of per uitnodiging (via e-mail). Dus embedden is (voorlopig?) nog niet mogelijk.
Nu, naast de mogelijkheid om te stemmen is er echter nog een bijzonderheid op te merken die Dotstorming onderscheidt van gelijkaardige tools: je kan namelijk ook een commentaar achterlaten op post-its van anderen, waardoor het toch een stuk interactiever wordt... Deze commentaarfunctie kan ook dienen om als docent feedback te geven.
Sinds kort (updat juni '16) is het ook mogelijk om bvb Pinterest-borden te importeren in de tool. Dit laat je toe om te stemmen op de verschillende 'pins' van het bord (Richard Byrns legt dit uitstekend uit in deze interessante tutorial).

Onderstaande afbeelding toont hoe het Dotstormingbord eruit ziet voor de maker ervan. Wie even wil uittesten hoe het werkt als bezoeker, kan het openen via deze link!Geen opmerkingen:

Een reactie posten