Welkom op mijn blog die gewijd is aan het gebruik van ICT- en in bijzonder Web 2.0-tools, in de taalklas. Ik heb deze blog in de eerste plaats gemaakt voor collega’s die net als ik op zoek zijn naar nieuwe manieren om authentieke communicatie de klas binnen te ‘smokkelen’, om zo de studenten te motiveren en te laten genieten van een vreemde taal. Het Web 2.0 is daarvoor een ideaal instrument, denk ik.

Nu, het aantal nieuwe Web 2.0-tools schiet vandaag werkelijk als paddenstoelen uit de grond. Het doel van deze blog is echter niet om er daar zoveel mogelijk van te bespreken. Ik probeer me net te beperken tot diegene die ik nu al gebruik of waarvan ik denk dat ze in de toekomst nog van pas kunnen komen. Ik hoop in elk geval dat u er iets aan heeft en dat het een inspiratiebron kan zijn voor uw eigen lespraktijk. Het spreekt voor zich dat vragen, opmerkingen en suggesties steeds van harte welkom zijn!

Klik hier voor de Spaanse "tegenhanger" van deze blog. Para la versión española de este blog, da clic aquí


zondag 18 mei 2014

Koppel vragen en discussies aan YouTube-filmpjes met TedED

Via de altijd interessante site ICT-idee maakte ik onlangs kennis met het tooltje TedED, waarmee je heel snel en eenvoudig 3 zaken kan koppelen aan YouTube-filmpjes:
  • Meerkeuzevragen + Open vragen (deze verschijnen na het bekijken van het de video). In geval van een foutief antwoord kan je doorverwezen woorden naar een specifiek fragment.
  • Een afbeelding of een link naar extra materiaal dat de student moet bekijken.
  • Een discussie 
Wanneer je "les" klaar is kan je het resultaat via een URL delen met je studenten. Wanneer hij op de link klikt, krijgt hij bijvoorbeeld het volgende scherm te zien:Het is de bedoeling dat hij na het bekijken van het filmpje op "Think" klikt om de vragen op te lossen, en vervolgens op de andere items in de rechterkolom (je kan er ook voor kiezen om die weg te laten).TedED doet erg denken aan andere tools om vragen te koppelen aan YouTube-filmpjes, zoals het eerder besproken Vialogues, Edpuzzle, Grockit Answers, Playposit, enz.
De student kan zelf geen vragen stellen (enkel beantwoorden) en ziet ook niet wat anderen hebben geantwoord (net als bij Edpuzzle, Educanon), maar dankzij het discussieforum heeft deze tool toch ook een sterk sociale component (wat dan weer meer ontwikkeld is bij Vialogues en Grockit Answers).
Doordat de student moet inloggen, krijg je als docent feedback/statistieken over wat je studenten hebben geantwoord of toegevoegd aan de discussie. En ook het feit dat je kan verwijzen naar extra materiaal is een troef die je bij de andere tools niet vindt.
Fijn dat deze nieuwe tool aan het rijtje "YouTube & vragen" kan worden toegevoegd: zo kan je steeds de beste tool kiezen, in functie van je lesdoelstelling!
Op YouTube staan verschillende tutorials als deze die je snel op weg helpen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten