Welkom op mijn blog die gewijd is aan het gebruik van ICT- en in bijzonder Web 2.0-tools, in de taalklas. Ik heb deze blog in de eerste plaats gemaakt voor collega’s die net als ik op zoek zijn naar nieuwe manieren om authentieke communicatie de klas binnen te ‘smokkelen’, om zo de studenten te motiveren en te laten genieten van een vreemde taal. Het Web 2.0 is daarvoor een ideaal instrument, denk ik.

Nu, het aantal nieuwe Web 2.0-tools schiet vandaag werkelijk als paddenstoelen uit de grond. Het doel van deze blog is echter niet om er daar zoveel mogelijk van te bespreken. Ik probeer me net te beperken tot diegene die ik nu al gebruik of waarvan ik denk dat ze in de toekomst nog van pas kunnen komen. Ik hoop in elk geval dat u er iets aan heeft en dat het een inspiratiebron kan zijn voor uw eigen lespraktijk. Het spreekt voor zich dat vragen, opmerkingen en suggesties steeds van harte welkom zijn!

Klik hier voor de Spaanse "tegenhanger" van deze blog. Para la versión española de este blog, da clic aquí


woensdag 1 mei 2013

Voeg nota's toe aan YouTube-filmpjes

VideoNot.es is een nieuw tooltje dat je toelaat om snel nota's toe te voegen aan YouTube-filmpjes. Je hoeft niet in te loggen, maar wel toegang te geven tot je Google Drive (ik denk dat het zonder account in Google Drive niet lukt). Het voordeel van de integratie met Google Drive is dat de nota's die je neemt meteen ook gesynchroniseerd worden (je hoeft niet telkens te 'saven') én dat je het bestand ook met anderen kunt delen, zodat ook zij nota's kunnen toevoegen.
Het principe is erg simpel: nadat je toegang hebt verleend tot je Google Drive, kopieer je de link van het YouTube-filmje in het voorziene veld en krijg je volgend scherm te zien:


Terwijl je de video laat afspelen, kun je nu in het rechterveld nota's nemen bij specifieke passage's van de video (je hoeft de video daarvoor niet te stoppen). Achteraf kun je steeds terugkeren naar de passage waar de nota's bijhoren, door in de (gele) kolom net naast de nota's te klikken:


Het feit dat je de nota's met anderen kunt delen is een groot pluspunt, maar voorlopig kan je het resultaat niet 'embedden' in andere toepassingen (blogs/wikis/...). Je bent dus verplicht om de link te publiceren, zodat anderen er via een omweg toch naarheen worden geleid, zoals deze link die toegang geeft tot het voorbeeld van de foto (ik selecteerde de instelling dat 'iedereen met de link mag bewerken', dus voeg gerust even iets toe, indien je dit wil uitproberen).
Voor puur educatieve doeleinden, lijkt het vergelijkbare Grockit Answers me een stuk interessanter, maar wanneer het enkel gaat over het nemen nota's (of het toevoegen van een soort inhoudsopgave, zoals in het voorbeeld), lijkt Videonot.es me meer geschikt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten