Welkom op mijn blog die gewijd is aan het gebruik van ICT- en in bijzonder Web 2.0-tools, in de taalklas. Ik heb deze blog in de eerste plaats gemaakt voor collega’s die net als ik op zoek zijn naar nieuwe manieren om authentieke communicatie de klas binnen te ‘smokkelen’, om zo de studenten te motiveren en te laten genieten van een vreemde taal. Het Web 2.0 is daarvoor een ideaal instrument, denk ik.

Nu, het aantal nieuwe Web 2.0-tools schiet vandaag werkelijk als paddenstoelen uit de grond. Het doel van deze blog is echter niet om er daar zoveel mogelijk van te bespreken. Ik probeer me net te beperken tot diegene die ik nu al gebruik of waarvan ik denk dat ze in de toekomst nog van pas kunnen komen. Ik hoop in elk geval dat u er iets aan heeft en dat het een inspiratiebron kan zijn voor uw eigen lespraktijk. Het spreekt voor zich dat vragen, opmerkingen en suggesties steeds van harte welkom zijn!

Klik hier voor de Spaanse "tegenhanger" van deze blog. Para la versión española de este blog, da clic aquí


donderdag 20 januari 2011

Videofilmpjes bewerken

Ik heb het altijd leuk gevonden om met video-materiaal te werken in de klas. Dat de mogelijkheden enorm zijn geëvolueerd weet iedereen: met video-cassettes werk ik al lang niet meer, maar ook mijn DVD-collectie raak ik nog nauwelijks aan. Al het interessante materiaal dat ik in de loop der jaren heb verzameld (o.a. opgenomen met video-, en later, DVD-recorder) heb ik ondertussen in mapjes opgeslaan op m'n computer. Tegenwoordig haal ik nieuw video-materiaal nog bijna uitsluitend van het internet, met Youtube als koploper natuurlijk, maar ondertussen bieden ook zowat alle TV-stations hun uitzendingen gratis aan om te herbekijken en te downloaden. Het archief van TVE is maar één voorbeeld.
Het leuke van gedigitaliseerd materiaal is dat je het zo gemakkelijk kunt bewerken, ook video-materiaal. Je wilt bijvoorbeeld slechts een stukje van de uitzending bewaren of je wilt er een oefening mee maken door bvb. stukjes beeld en/of klank weg te knippen, enz.
In mijn vrije tijd maak ik wel eens een filmpje over een reisje of een trouwpartij, en daarvoor werk ik met het programma Adobe Première Elements, dat naar mijn aanvoelen al vrij professionneel is. Je doet er meer mee dan je kan bedenken: versnellen, omdraaien, effecten toevoegen, ondertitelen, zwart-wit effecten, enz. Dit programma is echter niet gratis.
Ik las op de site van Surfplaza dat er echter heel wat gratis tools voor handen zijn tegenwoordig.  Ze hebben wellicht minder mogelijkheden dan betalende programma's, maar dat zal in vele gevallen ook niet nodig zijn, vermoed ik.
Vooral WeVideo en Memplai lijken me erg interessant, omdat je samen met anderen online aan je video kan werken (zie deze interessante tutorial). Het zijn online applicaties die je niet hoeft te doenwloaden: je laadt je filmpjes, foto's en audio op en kan het daarna online bewerken. Je kan daardoor ook makkelijk een project starten op één computer en verder werken op een andere. Update 2018: WeVideo is ondertussen betalend geworden. Typito lijkt een heel goed alternatief voor eenvoudige filmpjes.
Pixorial lijkt me het proberen waard, zoals hier te lezen is op de erg interessante blog Free Technology for Teachers. Bolide Slideshow Creator is de laatste nieuwe in het rijtje en ziet er erg veelbelovend uit!
Vergeet niet dat er op de meest computers sowieso al standaard Windows Moviemaker staat geïnstalleerd (gratis te downloaden). Ik heb het even uitgeprobeerd en het biedt eigenlijk tal van mogelijkheden en is erg gebruiksvriendelijk. In die mate zelfs dat ik overweeg om volgend academiejaar ook mijn studenten aan te zetten om het te gebruiken in het kader van mijn lessen communicatietraining Frans. Ik vond er deze prima handleiding over mét tutorfilmpjes en voorbeeldmateriaal.
Een voorbeeldje waarbij ik een stukje van het beeld  heb weggeknipt (en niet de klank) is deze oefening (klik op de pijl onderaan rechts om naar het filmpje te gaan. Op de eerste pagina wordt uitgelegd dat de student moet inspreken wat er gebeurt op het moment dat het beeld zwart wordt. Als je op de foto van de student klikt hoor je zijn bijdrage.).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten